! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Belgisk blåsmusik

Massive Central

El rebbel

Skivbolag: Home Records
Recenserad av: Bengt Edqvist
Publicerad: 26 dec 2012

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Detta belgiska skivbolags senaste cd är en rent ut sagt fläskig skapelse med Massive Central, ett band bestående av fyra träblåsare,  det vill säga nästan hela skalan rörbladsträblås från trästamsstora instrument som Nic Roseeuws bassaxofon till bandledaren Dick van der Harsts lilla oboeliknande skalmeja, eller tible som den heter på franska, via tenora som tonmässigt ligger en kvint lägre än tiblen.
Musiken är allt från tunga begravningslåten Nuits des Zakka till en kul version av Beethovens nia, Ode am der Fraude. Jag minns ett liknande svenskt band, Bröderna Blås, och får här njuta av samma – trots sorgemarschen och en del andra tungsinta låtar – sprittande blåsarmusik.
Van der Harst har plockat in percussionisten Wim Koning på en marschtrumma och det gjorde han helt rätt i. Förutom Beethovens gamla hit är franska folkvisan Branle des Collines en favorit som dessutom visar att gammal fransk dansmusik med rötter i medeltiden är som gjuten för förhållandevis modernt bleckblås. Vilket ju inte är det minsta konstigt med tanke på att saxofonens uppfinnare Adolphe Sax ju var från de franskspråkiga delarna av Belgien.

Annonser