! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Japansk världsmusikmix Lira Gillar

Minyo Crusaders

Echoes of Japan

Skivbolag: Mais Um
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 26 sep 2019

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Minyo Crusaders är ett tiomannaband som ägnar sig åt uppdatera japansk min’yo-musik; en folk­musik­form som med tiden förvandlats från arbetarmusik till att ha annekterats av sofistikerade sångerskor i flådiga miljöer. Tentetten förser sångerna med latinamerikanska, afrikanska, karibiska och asiatiska rytmer och reclaimar dem på sitt alldeles eget vis. Min’yo blir liksom allas vår’yo igen. Kimonon läggs på översta hyllan i kostymförrådet och låtarna kläs omväxlande i colombiansk cumbia, i thailändsk pop-lyster, de marineras i etiopisk jazz, i reggae, afrobeat, salsa och så vidare. Alltid med effektiva blåsinsatser och pådrivande perkussiva inslag.

Gruppens ledare och surfmärkta gitarrist Katsumi Tanaka var, likt många andra aningen yngre japaner, länge inte särskilt inne på min’yo men han började gräva efter sina japanska musikaliska rötter och fann snart artister från 1900-talets andra hälft, som Hibari Misora, Chiemi Eri och The Tokyo Cuban Boys. Akter som mixade det japanska med latin och jazz. Något tändes i Katsumi Tanaka och nu står han här med sin läckra tentett som redan erövrat fans som Ry Cooder och Ondatrópicas Mario Galeano.
Det här är sånger som ursprungligen sjungits av fiskare, gruvarbetare, sumobrottare och andra yrkeskategorier. Dags att lägga till en ny: musikexporterande tiomannaband. Reclaim the sushi!

Annonser