! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Improfest

Diverse Artister

Ears on socks off – Live at Copenhagen Jazz Festival

Skivbolag: Barefoot Records
Recenserad av: Leif Carlsson
Publicerad: 11 sep 2013

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Under jazzfestivalen i Köpenhamn förra året ordnade musiker runt Barefoot Records arton konserter med inbjudna gäster. Här är ett utsnitt från hälften av dem, nio grupper med mellan två och fem deltagare, både långvariga och tillfälliga konstellationer, tjugo musiker. Nio stycken på två cd-skivor, musik i en timme och trettiosex minuter.
I kvartetten Her Majesty’s Ship, med extra förstärkning av cellisten Fred Lonberg-Holm, griper Sture Ericson (en gång i Position Alpha) initiativet med olika träblås. Lonberg-Holm kontrasterar lågmält och smart. De skapar melodiska sjok med dynamik som utmynnar i ett långsamt nästan romantiskt vemod. Kvintetten Pistol Nr. 9 slingrar drömskt där stycket Auricola flyter mäktigt trots vassa skär och spretande timmerbrötar och en och annan forsränning. I poetiska Modiolus kvittrar Sofia Jernberg och Sture Ericson i kapp och ingen tänker komma först.
Trots alla olika spelare finns något gemensamt att finna i de flesta styckena, en sorts filosofi kanske, som handlar om förhållandet till struktur, tidslinjen och situationen. Den trygghet som tillåter musikerna att pröva skilda saker utan att det alltid är på liv och död, har gett ovanligt mycket bra musik som resultat här. Ut klingar en spretande och ändå rätt vilsam nyfikenhet att nyfiket ta till sig.

Annonser