! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Finsk pianosaxgitarrjazz

Aura Flow

Dynamo

Skivbolag: FredrikssonMusic.com
Recenserad av: Lennarrrt Olausson
Publicerad: 13 sep 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Kvintetten Aura Flow har sitt gemensamma ursprung i Turku (ja staden som i Sverige är mest känd under namnet Åbo). Två år efter debuten You’ll hear from me kommer nu Dynamo. Stundtals snurrar det fort, som i Västerleden, stundtals är det gött laidback-gung som i Open road, där man hinner ta in landskapets alla nyanser. I detta finska jazzlandskap framträder starkast Henri Mäntylä, vars pianospel även hörts i filmen Muminfamiljen på Rivieran. Även Max Zenger (nej, det är inte den Max Zenger som har en gata uppkallad efter sig i München) och hans saxofon fångar snabbt mitt öra. Ängsblommornas prakt är den bas Teemu Åkerblom har. Åkerbloms kvartett, där även Zenger ingår, släppte 2015 sitt debutalbum och lyckades då även få med trumpetaren Verneri Pohjola in i studion.
Det som mest fångar mitt intresse på Dynamo är Henri Marjamäkis gitarrspel som likt en svala rör sig i landskapet, speciellt på sista spåret Daily news. För det grönskande trumspelet står Jussi Fredriksson, som bland annat hörts med Norrbotten Big Band.
Efter att studerat detta jazzlandskap, kallat Dynamo, från de tusen sjöarnas land, med dessa fantastiska musiker som ska föra den finska jazzen vidare mot 2050 känner jag … mättnad. Kan inte riktigt sätta fingret på vad det är som skapar denna känsla. Kanske har auran inte riktigt fått tillräckligt mycket energi för att få riktig flow.

Annonser