! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Romsk-svensk balkan

Tibble Transsibiriska

Duj

Skivbolag: Marushka Records
Recenserad av: Lena K Andersson
Publicerad: 17 apr 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Tibble Transsibiriskas andra album! Det första albumet var självbetitlat och det här heter Duj efter det romska duj – två. Det första albumet var dansant och engagerande och med Duj fortsätter de i stort sett i samma stil men mycket mer varierat och med ett stort gäng gästartister: Süperstar Orkestar, sångarna Marit Bergman, Emilia Huczko och Sonya Bakoeva, rapartisterna Dogge & Primo och Bonbon & Yra, gruppen Bahtale Roma, excellente George Balan på cimbalom och Sergiusz Markowski på dragspel.
Albumet börjar med ett glädjeskutt i ska-takt, Du vet jag gillar dig, och fortsätter med mer balkan-romska tongångar, de flesta skrivna och komponerade av sextettens grundare Johan Testad och Jonas Runefelt. En riktig pärla är Me kamav ke tu med Marit Bergman och Emilia Huczko i duett. Låten Nazdrave i klassisk balkanstil (av Mats Jonsson) är ovanligt pampig och dansant och borde dra upp även tveksamma lyssnare på dansgolvet. En annan imponerande låt är Havannas lejoninna med Dogge & Primo, dramatisk och poetisk mitt i det rytmiska.
Tibble Transsibiriska är ett briljant romskt balkanband och vann kategorin bästa folkmusik förra året i Dalecarlia Music Awards. Ett band man vill möta under sommarens festivaler!

Annonser