! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Jazz utvidgad med electronica Lira Gillar

Billy Pod

Drums to heal society

Skivbolag: Puzzlemusik
Recenserad av: Andreas Lagercrantz
Publicerad: 24 maj 2019

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Valet av cover säger något om inriktningen på den här skivan: Feists geniala Limit to your love spelas här i en version som drar mot ett slags modern jazz influerad av electronica, både gällande soundet och låtens rytmiska uppbyggnad. Gissningsvis har de inte bara lyssnat på originalet utan även James Blakes electronicaversion.
Överlag finns moderna klanger från främst electronica med som en byggsten på grekiske trummisen Billy Pods debutalbum. Låtarna byggs upp i stämningar och skiftande rytmer där trummorna många gånger driver på med några av de andra instrumenten i långsammare bågar vilket tillsammans skapar fascinerande spänningar i musiken. Ofta används kortare fraser och riff som byggstenar för något instrument att få friare tyglar över. Det blir suggestivt och man sugs in i musiken.
Vid sidan om electronica hörs också inspiration från rock, fast det blir inte jazzrock eller fusion utan snarare ett inkorporerande av några av rockens typiska ingredienser, en enkelhet och attityd som är välgörande för resultatet, vilket inte hindrar låtar eller delar av låtar av mer klassiskt jazzsnitt.
Billy Pod och hans medmusiker på gitarr, bas, Rhodes­piano, elektronik (samt sång på Feistlåten) har tillsammans gjort en skiva som jag gärna beskriver som magisk.

Annonser