Skivrecension

Drömvävarsånger
I glipan mellan dröm och verklighet med folklig vokalkvartett och stråktrio

Eva Rune & Stormsvalan

Drömvävarsånger

Skivbolag: Fjällbrudens sång
Recenserad av: Alexandra Ullsten
Publicerad: 28 maj 2021

Dela den här recensionen:

Folksångerskan Eva Rune, känd för sina uppskattade tematiska soloskivor och från grupper som Irmelin och Rosenbergs Sjua, är ständigt på jakt efter nya musikaliska uttryck och intryck. I början av 1990-talet var hon den första studenten på Kungliga Musikhögskolans instrumental- och ensemblelärarprogram med folksång som huvudinstrument. Nu har hon återvänt till KMH för att ta en masterexamen i folkmusik och gör det med ett experimentellt musikprojekt kallat Stormsvalan. 

Förutom Eva Rune består Stormsvalan av Katarina Söderlund, Annika Hammer, Alva Granlund (alla tre på röst), Anna Ekborg (viola d’amore), Johanna Karlsson (viola) och Svante Söderqvist (cello).

I gränslandet mellan dröm och verklighet finns Runes fiktiva värld och det är musiken från den världen som Rune gestaltar. Drömvävarsånger är en musiksvit som handlar om fyra drömbrobyggare som seglar båten Stormsvalan. Musiken är nykomponerad men tar sin utgångspunkt i folkmusiktraditionen. Rune väver sina drömsånger med ett säreget utforskande tonspråk, likt ett eko av Alf Hambes Molomvärld och ordlekar.

Brobyggarna i Runevärlden håller drömbroarna öppna och ger dem, som har förlorat sina drömmar, framtidshopp. Ska bli spännande att se vart drömbroarna leder Eva Rune härnäst!


Fler recensioner

Annonser