! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Londonjazz

Seed Ensemble

Driftglass

Skivbolag: Jazz Re:frashed
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 28 maj 2019

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Seed Ensemble är ett uppmärksammat tiomannaband från den unga Londonscenen. Afrikanskt och karibiskt möter 1960-talets hippa Blue Note-jazz och moderna impulser. Liksom många ur den nya generationen jazzare i den brittiska huvudstaden har Seed Ensembles medlemmar rötter i många olika länder och kulturer, och de musikaliska referenspunkterna är ännu flera.

Mitt i det hela står Cassie Kinoshi med sin altsaxofon och sina kompositioner och dirigerar händelserna. Hon är en av de tongivande i London just nu, med jazzseptetten Nérija och afrobeatgänget Kokoroko. Hon verkar trivas i samtliga dessa sammanhang, men något säger mig att hon är extra taggad över Seed Ensemble.

Albumtiteln är lånad från författaren Samuel R Delany, känd för sin science fiction och fantasy. Delany skrev om glasskärvor som vattnet formar om i nya skepnader. Cassie Kinoshi använder metaforen till sin musik och jämför med hur improvisation omformar musikens beståndsdelar, hur gammalt kan bli nytt.

Hon har ingen dålig hjälp precis. Albumaktuella Theon Cross på tuba, Sheila Maurice-Grey på trumpet, Chelsea Carmichael på tenorsaxofon och Shirley Tetteh på gitarr. Cassie Kinoshis Seed Ensemble har sått ett frö som förhoppningsvis kommer att visa sig livaktigt lång tid framöver.

Annonser