Skivrecension

Dream like a dogwood wild boy
Amerikansk utflykt

Binker Golding

Dream like a dogwood wild boy

Skivbolag: Gearbox Records
Format: CD/LP/DL
Recenserad av: Tony Ernst
Publicerad: 16 sep 2022

Dela den här recensionen:

Det inleds med en släpig slidegitarr, som hämtad från en bluesplatta från djupaste Södern, och det är nästan så att man får kolla att man lagt in rätt cd i spelaren. Binker Golding är nämligen en av den moderna Londonjazzens främsta saxofonister och det här låter inte riktigt som vi vant oss vid. 

Nå, det är ingen gimmick, utan fortsätter i samma anda genom sju långa, instrumentala spår, där det alltså snarare är den amerikanska musikhistorien som genomkorsas. Norra London är långt borta. Här hör vi i stället blues, souldoftande jazz, americana och en sorts mjuk ömhjärtad rock. Inte sällan har alltihop episka anslag.

Binker Golding slog igenom på riktigt allvar i duon Binker & Moses, där han tillsammans med Londontrummisen Moses Boyd gjorde fenomenal modern jazz som tog intryck från allt som svänger i London: drum’n’bassen, de trånga tunnelbane-nedgångarna, den afrikanska och karibiska diasporan, grimen, drömmarnas vingslag. Deras andra album, Journey to the mountain of forever från 2017, är ett mindre mästerverk. 

Det är rätt så apart musik, det här. I alla fall i dag. För tjugo år sedan kunde Pat Metheny, Brecker Brothers eller rent av Terence Blanchard låta så här, men i dag är det ovanligare. Ändå känns inget här, paradoxalt nog, daterat eller konserverat. Musiken sprudlar av spelglädje och nyvunnen mark. Inte minst beroende på det fina band som Golding plockat samman, där framför allt suveräna pianisten Sarah Tandy skiner i vartenda spår. 

Det här var inte alls vad jag hade väntat mig från en av Londonscenens vassaste formförnyare, men jag är inte det minsta besviken. Binker Golding letar efter inspiration och associationer någon annanstans än han tidigare gjort. Det vi får här är närmast att beteckna vid en engelsman på utflykt i de amerikanska vidderna.


Fler recensioner

Annonser