Skivrecension

Död, hunger & favoritpolskor 
Folkmusik Lira Gillar

Tonskalv

Död, hunger & favoritpolskor 

Skivbolag: Egen utgivning
Format: CD/DL
Recenserad av: Rasmus Klockljung
Publicerad: 24 nov 2023

Dela den här recensionen:

Kvartetten Tonskalv bildades under studierna på Musikhögskolan i Stockholm, och har på detta debutalbum valt ut några traditionella låtar efter spelkvinnor för att lyfta fram dessa musiker som sällan fick en lika framträdande plats som manliga. Dessutom får vi några egna kompositioner, som är minst lika bra.

Hungern är skriven av Alvina Herbinger Rygne, en av gruppens två fiolspelare, och är ljuvligt vacker, och triolerna som dyker upp här och var gör den ännu finare. Stämspelet med Alice Evensen Landströms fiol och altfiol och Daniela Söderlunds tvärflöjt är genomgående oerhört snyggt, tätt och dynamiskt och de tre växlar sömlöst mellan melodier och komp.

Det gäller även Daniella Eriksson Dahlström som spelar femsträngad elbas och är den som verkligen ger Tonskalv dess unika prägel. Basgångarna kan vara riktigt tunga, men Eriksson Dahlström kan även gå betydligt högre upp i registret, och tar alltså också hand om melodispelet ibland. Söderlund sjunger dessutom i några spår, och behärskar den traditionella, kraftfulla Skrabbu get lika bra som Evensen Landströms dystra Visa i mull vilken inleds med strofen ”Du skall också dö”.

Därmed är alltså både död och hunger avklarade. Och favoritpolskor? Ja, det blir de här låtarna garanterat för många fler än Tonskalvs medlemmar. För mig är de definitivt det numera. Detta är verkligen en kvartett att hålla utkik efter för denna debut är alldeles lysande.


Fler recensioner

Annonser