Skivrecension

Djupet
Experimentell folkmusik

Erlend Viken, Jo Berger, Thomas Pohlitz Strönen

Djupet

Skivbolag: OK World
Format: CD/DL
Recenserad av: Charlotte Olsson Scholz
Publicerad: 20 maj 2022

Dela den här recensionen:

Med albumet Djupet har tre namnkunniga  norska musiker – Erlend Viken, Jo Berger Myhre och Pohlitz Strönen – trängt långt ner i den experimentella musikens innersta väsen. Ursprungligen möttes de tre musikerna inför Ultima Festival på Riksscenen år 2020 då musiken framfördes med dansare, men därefter bestämdes att musiken även skulle spelas in – varpå trion bildades. 

På albumets låtar står Erlend Vikens hardingfela och oktavfiol ofta i centrum och fiolen bildar svängiga melodier och dansrytmer medan trummorna, percussion, basen och de elektroniska sounden omgärdar stråket och bidrar till ett suggestivt musiklandskap. Instrumenten samsas dock om solostämman på vissa spår, till exempel på Driva II som inleds med percussion.

Det låter norskt i och med hardingfelans trolska och upprepande melodier vilka kan få vem som helst i halling-danstagen. Det är dessutom en rutinerad fiolspelare som kan konsten att få till det magiska stråksvänget. Men låtarnas primära uttryck är trots detta inte det folkliga utan kännetecknas mer av att utgöra konstmusikaliska ljudlandskap. Utan tvekan med ett djup i.


Fler recensioner

Annonser