! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Afropop

Pierre Akedengue

Destinée

Skivbolag: Lusafrica
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 19 jun 2013

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Sjuttio ljus att blåsa ut i april i år. Ändå är Gabons stjärna Pierre Akedengue knappast pensionsmogen. Det bevisar inte minst hans senaste skiva Destinée – en skimrande skapelse som skänker glädje genom sitt oförställda uttryck och sin okonstlade musik.
Musikern och kompositören Pierre Akedengue fick sin första hit redan 1976 med låten Afrika Obota och har sedan dess erövrat en central roll i Gabons kulturella liv. Länge sågs han dock som samhällsomstörtare och högst ovälkommen av makten i landet.
I mitten av 1970-talet var Pierre Akedengue en del av den gryende världsmusikrörelsen i Paris. Efter studier som resulterade i tjugotalet års boende i Paris återvände Akendengue slutligen till Gabon 1985.
I dag är han bland annat rådgivare åt landets regering i frågor rörande kultur, ungdomsfrågor och sport. Akedengue ses lika mycket som filosof och berättare som musikartist. Han ser sin roll som en artist som slår larm, manar till protest och medvetenhet. Texterna har starka budskap som går förlorade om man inte förstår myene, språket Akedengue sjunger på. När det sjungs på franska är det lättare.
Som producent för detta Pierre Akedengues tjugonde album står Cesaria Evoras musikaliske kapten, den kapverdeanske pianisten Nando Andrade. Även arrangören François Bréant (som jobbat med Salif Keita och Bako Dagnon) har varit insyltad i denna lyckade skiva.

Annonser