Skivrecension

Dens
Serbisk folkelectronica Lira Gillar

Lenhart Tapes

Dens

Skivbolag: Glitterbeat
Format: CD/LP/DL
Recenserad av: Anders Pihl
Publicerad: 24 nov 2023

Dela den här recensionen:

Ljudkonstnären Lenhart Tapes tillhör Belgrads spännande undergroundscen och hans huvudinstrument är kassettbandspelare. Under sina bejublade liveframträdanden kan han hantera upp till fyra Walkmans samtidigt på en scen som även brukar rymma tre sångerskor och hans femmannaband.

Nysläppta skivan Dens har många smått magiska stunder. På en stökigt svängande grund av beats läggs ett lapptäcke av bandloopar så att hypnotiska landskap uppstår. Här bor betongsträv industrirock och skräpig lo-fi granne med vindlande lasurblå serbisk folkmusik. Det brötiga och skrovliga används i en palett där de subtila nyanserna hela tiden omhändertas.

Att helheten inte faller isär utan alltid förblir suggestiv och ibland mynnar ut i inbjudande dansmusik ligger i Lenhart Tapes suveräna hantering av formen. Sångerskan Svetlana Spajić intygar hur han alltid ser till att ge sången den plats den förtjänar och hur han ser sången som det centrala, en bärare av de levande traditionerna. Snarare än ljudexperiment är detta berörande folksånger i nya smutsskimrande dräkter.


Fler recensioner

Annonser