Skivrecension

Dedication
Versatil vokalist

Helene Du Rietz

Dedication

Skivbolag: Vax Records
Format: CD/DL
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 18 nov 2022

Dela den här recensionen:

Helene Du Rietz är en svensk sångerska som önskar förena Europa och Afrika i sin musik, och mycket mer därtill. Jazz, blues, gospel, afro, orientaliska toner, svensk kulning och koraler ingår alla i hennes repertoar, och Helene Du Rietz bjuder på det mesta av detta på föreliggande album.

Du Rietz har arbetat med skivan i fem år, och när den nu släpps firar hon det med att starta Stockholms Ethno Jazz Club på Pygméteatern i Stockholm, där discjockeyer och musikerjam samsas. Det är den rörelsen mellan genrer och yttringar som utgör kärnan i hennes skapande.

Titellåten Dedication har klätts i reggaetakt, med soulig sång på toppen och ytterst inslag av rap från gambianska Og Log. Den följs av vokaljazz med framträdande pianopromenader i låten The walk. Som i sin tur följs av den orientaliskt ljudande Inshalla, och direkt därpå kommer en vacker version av Elisabet Hermodssons Visa till Fårö. Strax är vi nere i bluesen och sedan följer en lättfunkig och reggaestudsande Do my thing, Titiyos gamla låt. Och senare en varsam version av Cornelis-klassikern Grimasch om morgonen.

Helene Du Rietz omfamnar mycket på Dedication. En högst beundransvärd artist.


Fler recensioner

Annonser