! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Jazz.

Peter Brötzmann / Peeter Uuskyla

Dead and useless

Skivbolag: Omlott/Border
Recenserad av: Leif Carlsson
Publicerad: 23 jun 2014

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Detta är ingen ny skiva, musiken har tidigare funnits som andra halvan på dubbel-cd:n Born broke från 2006, inspelad i Kungälv. Nu som vinyl eller cd i cirka 38 minuter. Den har inte på något sätt åldrats.
Skivan är däremot inte riktigt vad man förväntar sig. Peter Brötzmann har ju ett rykte som en kraftfull musiker som tar i så tenorsaxen nästan raknar. Kraftfull är han även här, men samtidigt rakt på melodisk och ibland så lyrisk och försiktigt prövande som han kan vara på sina soloskivor.
Trumspelaren Peeter Uuskyla (jo han spelar verkligen på trummorna) har samarbetat med Brötzmann till och från i cirka femton år. Han smakar av och håller musiken lagom puttrande, låter den inte stormkoka (utom vid några tillfällen), och absolut inte kallna.
Här möts två olika temperament med lika utgångspunkter i detta genuina musikanteri: inga repetitioner, samla ihop dig, koncentration, lyssna och kör sedan med total närvaro. Här blir det en i grunden enkel polyrytmisk, nästan naiv sorts folkmusik. Albert Ayler ler nog i sin himmel.

Annonser