! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Samlade låtar Lira Gillar

Pelle Björnlert

D’amore

Skivbolag: Gammalthea
Recenserad av: Thomas Fahlander
Publicerad: 13 sep 2019

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Vad gör man med alla låtar som komponerats för speciella tillfällen: födelsedagar, bröllop, jubileer? När en beställning kommer så ska spelmannen locka fram toner, figurer, melodier som lagrats i minnet och foga dem samman till något som aldrig hörts förut och ändå ska det låta som om det funnits där hela tiden.
Pelle Björnlert samlar dem på en cd och bjuder oss en stor ask med praliner, tryffel och choklad. Vi får då lära känna honom närmare. Hans repertoar har fyllts på från Sven Donats notböcker fram till spelmansstämmor under 1980- och 90-talen. Allt detta har blivit den gruva som brutits för att smida nya låtsmycken av.

Det blir raskt och piggt (födelsedagar), pampigt (brudmarscher) och episkt, storslaget (jubileer). En vals inspirerad av tredje satsen i Vivaldis A-mollkonsert är en riktig godbit. Lyssna på den. Som den spelman han är komponerade han till sitt eget bröllop: brudmarsch och brudvals. Marschen blev storslagen, valsen blev drömsk, svävande, smäktande. Den är enkel men så god, så fin.

Annonser