Skivrecension

Cowboy from Sweden
Country från Sverige

J R Dalfort

Cowboy from Sweden

Skivbolag: Ella Ruth Institutet
Format: DL
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 26 maj 2023

Dela den här recensionen:

Albumtiteln Cowboy from Sweden är naturligtvis en blinkning till Lee Hazlewoods lp och tv-special med nästan samma namn från 1970: Cowboy in Sweden. Däremot vet jag inte om initialerna J R syftar det minsta på karaktären i gamla tv-såpan Dallas. Det står i alla fall för Johannes Rydbo, men lite roligt är det ju att han anammat sitt gamla släktnamn Dalfort till artistnamnet.

Nej, denne Rydbo är inte från Dallas eller Fort Dallas, han är inte ens från USA. Han är från småländska Tenhult, och sjunger texter som inte heller ljuger om detta faktum; snarare tvärtom. I My hometown sjunger han om sin forna hemstad (”When I was kid it was as grandiose as Rome”) där affärerna stänger och folk flyttar ut. Även om andra låtar i och för sig kan bära namn som Tennessee och John Wayne. Om nu ortsnamnet Tenthut … förlåt, Tenhult, klingar bekant så kan det bero på att husvagnstillverkaren Kabe är hemmahörande där. Och nu blir orten kanske snart känd för J R Dalforts egen Kabe & Western-musik?

Inte för att J R Dalfort längre bor kvar i Tenhult, där han som liten åkte med i sin cowboyhattprydda styvpappas pick-up. Numera hänger han runt Möllan, KB, Folk å Rock och andra hotspots i Malmö. Men inspirationsresor till USA och Nashville har kraftigt bidragit till kärleken till countrymusiken, och det märks på detta debutalbum. J R Dalfort har ett avspänt men kärleksfullt förhållande till country-traditionen och americanan. Det är tydligt att han älskar föregångarna och förebilderna, men han sätter en spin på det hela. CMA-utslätat är det inte heller, även om Dalfort ibland är nedtonad och soft. Han har gjort sin läxa väl.


Fler recensioner

Annonser