! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Globalt från London

Family Atlantica

Cosmic unity

Skivbolag: Soundway Records
Recenserad av: PM Jönsson
Publicerad: 10 nov 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Jag var i London för första gången på över tio år i somras och förutom givna besök på British Museum och marknaden på Brick Lane blev det några skivaffärer. Kul att bläddra bland vinylerna på Honest Jon’s och Sounds of the Universe, till exempel, två platser i den brittiska huvudstaden där olika kulturer samspelar med varandra. Det är så långt från Brexit och UKIP man kan komma. Detsamma gäller Family Atlantica, och det skulle inte förvåna mig om medlemmarna spenderat många timmar i nämnda skivaffärer.
Bandet bildades i östra London, men har en sångerska, Luzmira Zerpa, från Venezuela, en trummis från Nigeria, och skivan har sång på fyra språk, mycket spanska, men även yoruba. Jack Yglesias, även han slagverk, är också medlem i The Heliocentrics som jobbat med Mulatu Astatke och Orlando Julius och just Julius gästar på en låt, liksom den evigt unge Marshall Allen (Sun Ra Arkestra).
Den kosmiska jazzen finns där – ibland låter det snarlikt Goran Kajfes subtropiska orkester – men bandets styrka är hur de knyter ihop säckarna. Karibien är granne med Etiopien, stråkar snackar med oljefat, musiken är hela tiden ett universellt språk. Sången är ett stort plus dessutom, Luzmira Zerpa sjunger kaxigt och självsäkert. Jag längtar förresten redan till London igen, den etiopiska veganmaten en bit från Honest Jon’s såg ruskigt god ut …

Annonser