! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Nutida musikvärme

Konvoj Ensemble feat Evan Parker & Sten Sandell

Colors of:

Skivbolag: Konvoj Records
Recenserad av: Leif Carlsson
Publicerad: 11 dec 2013

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Konvoj Ensemble är en kvintett med Lotte Anker, alt- och sopransax, Ola Paulson, preparerad och inte preparerad barytonsax, Liudas Mockunas, bassax och basklarinett, Jakob Riis, dator och realtidsprocesser, och Anders Uddskog, trummor och slagverk. Inbjudna är Evan Parker på tenorsax och Sten Sandell på flygel. En blandad skara.
Colors of: kommer i ett stycke på en knapp timme, och är komponerad/konstruerad av Paulson och Riis. Uppdelad i skilda moment med olika huvudroller håller den ändå samman och bildar en svit. Fler spår än ett hade förenklat handhavandet. Vi hör en konsert i Malmö från den 10 oktober 2012 och kanske ville man hålla kvar eller försöka återskapa lyssningssituationen.
Konserten är ovanlig och överraskande. Fyra träblås cirklar tätt, Anker och Parker i förgrunden, Sandell runt omkring, hans piano leder ofta musiken mot nya vägar. Stämningen är tillåtande, man väntar in varandras utsagor, svarar på tilltalen med stor koncentration, då och då med ettrig passion. Musiken rör sig och nya banor uppstår och följs upp. Allt utvecklar sig på begripliga men inte konventionella sätt. Musikerna, de flesta från det nutida improvisationshållet och frijazzen, spelar i denna tydligt formade moderna musikmassa tillsammans fram en trivselvärme mer förknippad med traditionellare jazzmusik.

Annonser