! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Kammarfolktrio Lira Gillar

Nordic

Collage

Skivbolag: Dimma Sweden
Recenserad av: Kalle Tiderman
Publicerad: 22 nov 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

På sin förra platta, Hommage (2012), använde Nordic lite andra instrument förutom sin grundtrio nyckelharpa, cello och mandolin. Så inte på nya Collage, deras tredje. Här koncentreras förmågorna till vad de kan åstadkomma med enbart huvudinstrumenten, med ett samtidigt sammanhållet och varierat resultat.
Sammanhållet därför att Nordics signum hörs genomgående: rymliga arrangemang, samspel tajt som Karlssons Klister och ett sväng i det lilla formatet. Varierat eftersom låtmaterialet skiftar rejält, trots att det mesta är eget.
Just svänget märks även i lågmälda, nästan försynta låtar, ofta med Magnus Zetterlunds mandolin i fokus (Lovis vals). Men musiken rymmer också hörbara möjligheter bortom triosättningen. Cellisten Anders Löfbergs Maciels samba kan lätt tänkas ihop med en stor sambaskola och den ståtliga Nordic symphonic suite, i tre satser, har redan arrangerats för Norrlandsoperans symfoniorkester och kan höras i SVT den 17 december.
De roligaste infallen är två covers, som helt görs till Nordics egna. Dels Pee Wee Ellis jazzfunk-klassiker Chicken, ihopsatt med nyckelharpisten Erik Rydvalls Hen, som faktiskt klår Chicken i intensitet. Dels Frank Zappas Blessed relief, med en melodislinga som gjord för Nordic. Ursprungligen är den fullt orkestrerad, men här smyger den fram, sobert och elegant.

Annonser