! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Progressiv klassiker

Yes

Close to the edge

Skivbolag: Panegyric
Recenserad av: Lars Fahlin
Publicerad: 5 feb 2014

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Close to the edge, gruppen Yes femte album, är en smältdegel av inspiration hämtad från alla medlemmars respektive favoritgenrer, sammansatta till ett spännande musikflöde som står som en av den progressiva rockens hörnstenar, med sina intrikata gitarrslingor, pampiga orglar, mästerliga trumspel och melodiska bas och en titellåt med text inspirerad av Hermann Hesses roman Siddhartha.
Visst kan det verka skrämmande för dem som växte upp med rocksinglar på under tre minuter – det här handlar om ett album med bara tre låtar – där titellåten är nästan 19 minuter – men låtarna känns mer varierade, ohämmat pampiga och är mer mästerligt framförda än många av de där treminutersspåren.
Den här nya lyxutgåvan av Close to the edge består av en cd med en helt ny mix av originalalbumet där man lagt till bandets tiominutersversion av Paul Simons America (som är helt annorlunda än First Aid Kits version) samt också en så kallad needle drop-version av den första lp-utgåvan av Close to the edge-utgåvan. Och därtill en blu ray-skiva med samma material i flera olika mixversioner.

Annonser