Skivrecension

Cliché
Brasilien i London

Raf Vilar

Cliché

Skivbolag: Ajabu!
Format: CD/DL
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 20 maj 2022

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Malmöbaserade skivbolaget Ajabu! har gjort ett riktigt kap med nya albumet Cliché från brasilianske musikern och kompositören Raf Vilar. Bördig från en favela i Rio de Janeiro har Vilar varit verksam i Londons livliga musikkretsar sedan över ett decennium. Ni vet, mitt i grytan där det kokar av jazz, soul, hiphop och allsköns blandningar av musik från hela världen.

Så funkar även Raf Vilars musik. Den blandar och ger. Fast tilltalet på Cliché är intimt och lugnt. Raf Vilar blickar mot musiken han hörde som ung. Singer-songwriter-ådran möter brasilianska musikstilar som en gång var nymodigheter men numera är en del av den internationella popvokabulären, som tropicália och bossa nova. Det ljuder soft och lätt.

Som album är Cliché en väldigt väl sammansatt helhet – och med välklingande ljudbild! – som jag tror kan tilltala många, vare sig de är vana vid så kallad ”världsmusik” (fado och liknande, kanske?) eller om de kommer från ett mer vidsträckt indiehåll (tänk Khruangbin, Ben Watt, Beck och José González, till exempel). Så är plattan också ett av de Ajabu!-släpp som kommer att nå flest kontinenter, enligt releaseplanen.

Detta faktum understryks av de medverkande musikerna. Basisten Ben Reed brukar höras med Frank Ocean och David Byrne. Övriga som bidrar till det avslappnade, oftast långmälda svänget är Alex Rose (kultbandet Minus The Bear), Tuca Milan (Let Drum Beat) och Phil Stevenson (Foufoulah).

Annonser