! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Folkstorband

Spöket i Köket

Château du garage

Skivbolag: GO’ Danish Folk Music
Recenserad av: Rasmus Klockljung
Publicerad: 27 maj 2019

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Den svensk-dansk-belgiska tentetten bjuder på ännu en mix av egenkomponerat och tradlåtar från Québec, Sverige och Danmark. Kapellmästaren Nisse Blomster har av arrangemangen (och egentligen hela bandets sättning och koncept) att döma, och då särskilt vad gäller blåssektionen, hämtat rejäl inspiration från La Bottine Souriante, och sämre influens går det onekligen att ha.

Trombon, trumpet och saxofoner lägger ofta snygga ackordmattor eller kommer med plötsliga inpass för att accentuera vissa fraser, medan fiol, flöjter, dragspel och ibland mandolin är de huvudsakliga melodiinstrumenten. Till detta kommer piano, kontrabas och såklart Blomsters typiskt québeciska, rullande fotstampande.

Det mesta materialet är instrumentalt, men här finns även den traditionella Turlutte acadienne, där flerstämmigt trallande kompas av enbart stamp och mungiga, och sedan övergår i Hedningarna-låten Itkupolska. Andra höjdpunkter är när vokalkvartetten Åkervinda gästar i den ruskigt snygga Light is dim, som närmast låter som en tidig jazzlåt, och en svit med tre svenska tradlåtar.

Annonser