Skivrecension

Cembra
Jazz

Graden/Agnas/Fernqvist

Cembra

Skivbolag: Maine Coon Productions/DFR
Recenserad av: Max Lindahl
Publicerad: 16 okt 2012

Dela den här recensionen:

Alla är vi barn av vår tid. Så även jazzmusiker, även om man ibland kunde tro annat. I fallet Graden/Agnas/Fernqvist råder det dock ingen tvekan om vilken generation de tillhör: de som är ammade framför MTV och som gavs egna Facebookkonton innan de kunde läsa och skriva. Deras husgudar heter vanligen Coldplay eller Bon Iver, men dessa tre ynglingar har på något sätt hittat till jazzen, och i stället lyssnar de till The Bad Plus och Vijay Iyer.
Och det ska vi vara glada för. Pianist Johan Graden, basist Niklas Fernqvist och trumslagare Konrad Agnas är nämligen tre mycket begåvade musiker, och Cembra är mer än bara en debut – det är deras manifest.
Vad trion förfäktar är inte en fullskalig revolution, men likväl ett uppbrott från förhärskande och hämmande normer. Visst hör man jazztraditionen i deras musik, men dess estetik är framförallt präglad av vår samtid: rena popharmonier samsas med komplexa rytmer och okonventionella formindelningar. Cembra är jazz av vår tid, presenterad av framtidens musiker.


Fler recensioner

Annonser