! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Modern folkmusik från Galicien Lira Gillar

Pancho Álvarez

Celtis Australis

Skivbolag: Fol Musica
Recenserad av: Lars Fahlin
Publicerad: 17 nov 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Multiinstrumentalisten Pancho Álvarez var med i två av de mest tongivande galiciska revivalbanden på 1980- och 90-talen, Na Lúa, och Matto Congrio, med säckpiparen Carlos Núñez. När Núñez lämnade Matto Congrio för att bli soloartist följde Álvarez med honom till Carlos Núñez band, för att sedan själv bli soloartist 1998. Celtis Australis är Álvarez femte soloalbum, det första på fem år, och bjuder på hans typiska blandning av traditionella låtar och eget material, baserat på galiciska dansrytmer. Tonen varierar från optimism till vemod och arrangemangen flödar av musikalitet och originalitet. Som när han blandar fiolstilar från Galicien, Portugal och Brasilien på Pasodobre de San Roque, frambringar ett rustikt gammalt sound ur egna kompositionen Illas do Norte, närmast poppar till det i Nas túas mans a miña casa. För att inte glömma den charmerande sviten med tre traditionella danser, Danzas do Sur.
Álvarez sjunger och spelar bouzouki, gitarr, mandolin, fiol, viola, dragspel, slagverk, vevlira, harpa, munspel, oud, viola da gamba och klaviaturer. På flera ställen kryddar han med distad elgitarr, med mäktig effekt.
Dessutom medverkar bland andra dottern Maruxa Álvarez Solleiro på gaita (säckpipa), hustrun María Solleiro på sång, Carlos Beceiro från gruppen La Musgaña på vevlira, Antón Seoane från gruppen Milladoiro på dragspel och gitarr, och Carlos Núñez bror Xurxo på slagverk.

Annonser