! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Storbandsjazz Lira Gillar

Arild Andersen

Celebration

Skivbolag: ECM/Naxos
Recenserad av: Johan Scherwin
Publicerad: 10 okt 2012

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Musik av namn som Dave Holland, Jan Garbarek, Chick Corea, Trygve Seim, Arild Andersen och Keith Jarrett som storbandsjazz? Med en kontrabasist som huvudsolist? Jo, så ser det ut på Celebration där den norske kontrabasisten Arild Andersen gör gemensam sak med Scottish National Jazz Orchestra och saxofonisten och ledaren Tommy Smith.
Och det är bara att tacka och ta emot. För det här är en platta som, i brist på bättre formuleringar, bara blir bättre och bättre. Någonstans kan man tänka sig att någon tänkt tanken att repertoaren för storband måste förnyas och/eller fått ett öronmärkt projektbidrag just det. Och varför då inte ta en närmare titt i skivbolaget ECM:s ständigt växande katalog? Det är ju trots allt ett av de viktigaste, om inte rent ut av, det viktigaste skivbolaget, under de senaste dryga fyrtio åren. Och när man väl är inne på denna nya väg, varför inte hitta en annorlunda solist?
Skrivbordskonstruktion eller inte, resultatet är som antytt inget annat än bländande! Här får Jan Garbareks Molde Canticle det skiraste av kontrabassolon samtidigt som blåssektionerna bygger upp en dramatiskt förtätad stämning medan Keith Jarretts My song blir än mer melodisk när tongångarna lyfts runt bland sektionerna. Och så vidare.

Annonser