! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Ambient rootsmusik Lira Gillar

The Breath

Carry your kin

Skivbolag: Real World
Recenserad av: Lars Fahlin
Publicerad: 10 nov 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

The Breath är ett av Real World-etikettens nya band. De spelar en modernt tolkad rootsmusik med ursprung i irländsk folkmusik som blandas upp med blues, ambient, jazz och lite techno och dub.
Sångerna smyger sig på en. Det kan vara tassande akustiskt, som på inledande Harvest, med en tuffare, nästan rockig attityd, som på Antwerp, eller diskret växa i styrka genom att ett repetitivt hypnotiskt mantra, som på intensiva Boat song.
Gruppen består av Stuart McCallum (gitarrer, klaviaturer, effekter), John Ellis (piano, orgel, polychord), Luke Flowers (trummor) och Robin Mullarkey, som svarar för ett effektivt grundjobb. Spåren förgylls av Rioghnach Connollys återhållna, eteriska, nästan viskande röst.
Connolly kan utan minsta ansträngning personifiera både irländsk tradition och amerikansk urbefolkning. Connollys röst är även perfekt för blues och hon kan överglänsa de flesta jazzdivorna.
Carry your kin är en mollstämd skiva, rik på känslor och sorgset tilltalande övertoner; tankarna går bland annat från Durutti Column via Buffy Sainte-Marie till Dead Can Dance.
Alla sångerna är komponerade av gruppen och framförda i stilfulla, tilltalande arrangemang – inte minst de vackra stråkkvartett-arren, signerade McCallum. Som producent får McCallum en extra eloge för att ha givit skivan dess enhetliga drömska, och samtidigt oväntat varierade form.

Annonser