! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

MPB (Musica Popular Brasileiro) Lira Gillar

Chico Buarque

Caravanas

Skivbolag: Biscoito Fino
Recenserad av: Lennart Kjörling
Publicerad: 21 nov 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Det är sex år sedan Chico Buarque släppte sin senaste cd. Förväntningarna har varit stora, skivbolaget gömde inspelningarna i en låda för att komma undan hackers. Den 73-årige kompositören har inte varit så flitig i studion på senare år, bland annat för att han gett ut fem romaner, av vilka flera blivit prisbelönade.
Hans kompositioner har också blivit mer intrikata, den ibland nästan folkmusikliknande tonen har blivit mer litterär. Den nya cd:n känns på något sätt närmare, den åldrande kompositören blir mer intim. Det känns redan i mjukheten på det första spåret Tua Cantiga, som redan skapat polemik i Brasilien. Textraden ”Jag lämnar hustru och barn för att följa älskarinnan” har upprört. Chico som ofta kallats ”den feminina rösten” för sin förmåga att gestalta kvinnors sätt att tänka har upprört just kvinnor. Men det är en vacker sång.
I Jogo de bola dribblar han elegant med orden och rytmerna och visar samtidigt sin stora kärlek till fotbollen. I en duett sjunger han ömsint tillsammans med sin dotterdotter Clara Buarque, vars pappa är Carlinhos Brown. Hennes bror Chico Brown har samarbetat med sin morfar som kompositör av ett spår. Alltså har skivan en karaktär av familjeprojekt, vilket förstärker känslan av närhet.
Chico är en politisk människa, som samtidigt undviker att bli plakatsångare. Hans sånger utsätts alltid för politiska analyser. Den vackra sången till Havanna, med en smäktande bolerokör i bakgrunden, har tolkats som ett svar på uppmaningarna han ibland får att åka till Kuba. Titelsången As caravanas har ett tydligare språk, en reaktion mot rädslan för de svarta från favelan och ropen på lag och ordning. I dagens kaosartade brasilianska situation efter kuppen mot den valda presidenten Dilma och en offensiv från en reaktionär höger har han alltid visat var han står.
Som helhet är denna produktion, visserligen bara nio spår, en liten guldklimp. Kanske hans sista, i så fall ett kärleksfullt testamente till alla som älskar  honom.

Annonser