Skivrecension

Calypso – Musical poetry in the Caribbean 1955-69
Calypso Lira Gillar

Diverse artister

Calypso – Musical poetry in the Caribbean 1955-69

Skivbolag: Soul Jazz Records
Recenserad av: Olof Peronius
Publicerad: 10 nov 2014

Dela den här recensionen:

Ö-nationen Trinidad och Tobago må vara liten, men dess musikaliska inflytande på resten av världen är och har varit stort. Här föddes slaginstrumentet steel pan, dansen limbo, den högenergetiska socan – och inte minst dess föregångare calypson. En musikform med smittande rytmer med texter som ofta berörde aktuella samhällsfenomen – låtarna i denna lysande samling tar upp så skilda ämnen som den första månlandningen, Bondfilmen Goldfinger (framför allt bondbruden Pussy Galore), det för Västindier så ofördelaktiga vädret i England och frågan om vad ryssarna egentligen hade för sig där bakom Järnridån.
Överlag är melodierna enkla men effektiva, och texterna humoristiska, ofta tvetydiga – på så sätt kunde de slinka igenom myndigheternas censur i jakt på moraliskt anstötliga texter – samtidigt som publiken mycket väl förstod vad som avsågs. Ofta skymtas även ett allvar bakom komiken, som i Vipers Dog better than man, där han hävdar att han hellre skulle vilja återfödas som hund än som människa.
Riktigt mörkt och allvarligt blir det i Lord Cobras kusligt suggestiva Negro heart, som inspirerades av den då nyligen genomförda första hjärttransplantationen i Sydafrika. Ett undantag i en samling som borde få även inbitna dysterkvistar att spricka upp i ett leende.


Fler recensioner

Annonser