! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Dansant från Sierra Leone

Janka Nabay & The Bubu Gang

Build music

Skivbolag: Luaka Bop
Recenserad av: PM Jönsson
Publicerad: 3 aug 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Musik från Sierra Leone dyker inte upp varje dag. Det jag först tänker på, från senare tid, är Sierra Leone’s Refugee All Stars. Såg dem live och tyckte att det var en ointressant mix av afrobeat och reggae. Janka Nabay känns mer originell, kopplingen är att även han flydde Sierra Leone under inbördeskriget, men lämnade Afrika, hamnade i New York och fortsatte i exil att uppdatera den ceremoniella bubumusiken som i hemlandet i huvudsak framförs med blåsinstrument.
Rytmerna studsar och springer iväg, inte minst på grund av Boshra AlSaadis (även sång ibland) drivna bas och Michael Gallopes futuristiska keyboards. Janka Nabay sjunger på ett halvt dussin språk, oftast på temne och krio, modersmålen, men även engelska och arabiska. Någon gång, när syntarna samtalar med överraskande melodi-
vändningar, tänker jag på en annan Luaka Bop-akt, William Onyeabor, men det är så klart inte lika bra. Det vore en omöjlighet.
Ganska okomplicerad musik. Glad, uppåt, framåt, leende. Man ska dansa. Hoppa. Till varenda låt. Janka Nabay påverkades av reggae i ungdomen och jamaikanska och västindiska rytmer är tydliga på vissa låtar. Bygg musik! Inget dumt budskap.

Annonser