! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Irländskt

Danú

Buan

Skivbolag: Doon Productions
Recenserad av: Magnus Östnäs
Publicerad: 1 dec 2015

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Under snart två decennier har det irländska bandet Danú varit ett av de allra främsta och piggaste uttolkarna av den irländska låtskatten. Förmodligen är de hur trötta som helst på att jämföras med Altan, men för att introduceras för en bredare publik så är jämförelsen oundviklig, inte minst sedan sångerskan, flöjt- och tinwhistle-spelaren Muireann Nic Amhlaoibh i sången bär en lätt resemblans till Altans ena grundare, fiddlaren och sångerskan Mairéad Ní Mhaonaigh – även om Muireann har en djupare timbre än Mairéad – och i flöjtspelet till Altans andra grundare, den i förtid bortgångne flöjtisten Frankie Kennedy.
Nya skivan Buan produceras dessutom av den gamla Altan-bekante bodhran- och bouzouki-spelaren Donal Lunny som var med och startade både Planxty och Bothy Band tillbaka i tidigt 1970-tal.
Redan i det inledande setet med traditionella låtar som går igång med Ballydesmond Slide och en duett för tin whistle och bouzouki för att sedan avsluta med Oisin McCauleys fiddle, är spelet variationsrikt och nervigt. Efter denna inledning gjuter Muireann olja på vågorna i Beir Mo Dhúthracht innan Oisin McCauley leder bandet iväg i tre jigs, där två är Donegal-fiddlarens egna.

Annonser