! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Blandband Lira Gillar

Räfven

Bring back the dinos

Skivbolag: Egen utgivning
Recenserad av: Rasmus Klockljung
Publicerad: 4 okt 2015

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Bring back the dinos är i typisk Räfven-anda en mycket mångfacetterad skiva. Bandets brokiga rötter i balkansk folkmusik, klezmer och mycket annat blandas stundtals med rejäla doser rock. Här finns läckra melodier i exempelvis låten Schabrak och fullt ös i K Freylekhs, Opus 2 och T-fox (och egentligen de flesta spår), brassriff i Ring Ramel, snyggt elgitarrspel i Karateklubben och en vacker vals med dobro och vispade trummor.
Inte ens death metal-sång i sjutakt i låten Bayram känns malplacerad, om än hyfsat oväntad. Att samtliga åtta bandmedlemmar har komponerat gör säkert sitt till för den stora variationen, som faktiskt inte känns spretig.
Räfvens musik är mestadels instrumental men bandet ger ändå uttryck för sina starka politiska ställningstaganden. Här märks det bland annat genom samplingar av riksdagsledamoten Rossana Dinamarcas numera klassiska uttalande ”du är inte min talman” i låten med samma titel och Charlie Chaplin-repliker om medmänsklighet ur filmen Diktatorn.
Dock står göteborgarnas musik på egna ben även utan politiken, i form av alldeles ypperliga låtar, och detta sjätte Räfven-album är en riktig pärla. Rekommenderas!

Annonser