! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Brittfolk

The Rheingans Sisters

Bright fields

Skivbolag: Rootbeat Records
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 16 jun 2018

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Den här med all rätt hyllade brittiska folkduon spelade på Linköpings Folkmusikfestival i Norrköping i april. Rowan Rheingans är också medlem i rosade brittiska trion Lady Maisery och har spelat med bland andra Nancy Kerr och Gwyneth Glyn. Systern Anna Rheingans är en diplomerad expert på traditionell musik i sitt adopterade hemland Frankrike, där hon satt ned bopålarna i Toulouse.
Som trio har Derbyshirebördiga The Rheingans Sisters hunnit med två tidigare album och låten Mackerel utsågs till årets bästa originallåt vid BBC Radio 2 Folk Awards. Tredje albumet lär knappast bryta framgångsvågen, och systrarna varierar sina kompositioner: ibland med sång, ibland instrumentalt. Det ljusa får kontraster av det dunkelt mörka.
Inledande instrumentalstycket Glattugla är inspirerad av Anna Rheingans tid i Trondheim, och visar också på systrarnas kunskaper om och studier i skandinavisk spelmansmusik. Kombinera med en engelskspråkig visa om ekologi och en franskspråkig Appel och du får en avskalat hållen musik med stor öppenhet. Albumtiteln är hämtat från den R S Thomas-dikt som på skivan läses av Dafydd Davies-Hughes efter att systrarnas fioler fått vina klart.
Duons violinmakare till far förser dem med fioler och banjos, och detta bidrar säkerligen till familjestämningen som genomsyrar musiken på Bright fields. För som varandes systrar har de även något telepatiskt och sammansvetsat över sitt gemensamma spel.

Annonser