! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Folkmusik

Breda Gatan

Breda Gatan

Skivbolag: Breda Gatan Music
Recenserad av: Thomas Jonsson
Publicerad: 24 maj 2019

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Hur förenligt med rådande pr-normer är då det här? Emma Härdelin i täten av en grupp som släpper skiva bara någon månad efter att vi tog emot senaste skivan med trion Triakel där hon också är med (se recension på sid 115). Men jag gillar det! Vi behöver mer normbrytande verksamhet och det skadar väl aldrig med ny, bra musik. 

Breda Gatan är en debuterande kvartett som förutom Härdelin och hennes fiolspelande Triakelkollega Kjell-Erik Eriksson samlar sångerskan Johanna Bölja och nyckelharpisten Ola Hertzberg. Men det blir svårt att inte jämföra Breda Gatan med Triakels senaste album – ett nattsvart, men mustigt morddrama. Det får plats mer ljus på Breda Gatan kan man lätt säga, även om draget av sju års olycka har en plats även här. Men jag tycker att det är i de lite enklare och, i allra bästa betydelsen, ytligare sångerna som Breda Gatan hittar det mest bedårande. 

En liten blomma är egentligen bara en liten fin melodi, men det är vansinnigt vackert. Liten fågel är en betraktelse som rymmer både blues och rymd, två värdeord som ligger skivan nära och mynnar ut i en avslutande nytolkning av Vem kan segla förutan vind.

 

Annonser