Skivrecension

Breakdown on 20th Ave. South
Americana

Buddy & Julie Miller

Breakdown on 20th Ave. South

Skivbolag: New West Records
Recenserad av: Magnus Östnäs
Publicerad: 19 jun 2019

Dela den här recensionen:

Äntligen tillbaka! Ropar de många som väntat på uppföljaren till 2009 års hyllade Written in chalk från äkta paret Buddy och Julie Miller – den sorgkantade stadsamericanans svar på Gillian Welch och David Rawlings – med hennes skarpa penna och hans säregna gitarrspel och bådas särpräglade solostämmor.

Buddy som med tiden blivit något av Nashville-musikernas gravitetiska centra – inte minst sedan åren som Emmylou Harris gitarrist, som producent till en lång rad artister som Steve Earle och Patty Griffin, som musikansvarig för tv-serien Nashville och som ena duon i radioprogrammet Buddy & Jim tillsammans med Jim Lauderdale. Julie Miller med en imponerade katalog av sånger och soloproduktioner.

2001 kom första duoplattan som Grammynominerades och utsågs till årets platta på den första Americanafesten i Nashville 2002, för övrigt samma år som Gillian Welch Time (The revelator) var nominerad. Tio år efter Written in chalk kommer så Breakdown on 20th Ave. South. Nya skivan med uteslutande Julie Miller-skrivna låtar där det mesta i såväl instrument- som sångväg sköts av paret Miller. Inspelad i ett av parets sovrum i huset i Nashville.

Paret Miller håller skivan på en rå nivå där det osar demo-estetik. Julie Millers sång låser upp sångerna stavelse för stavelse och det är omöjligt att värja sig för svärtan och sorgen men också styrkan i låtar som I’m gonna make you love me.

Det vilar ett igenkännligt Spyboy-sound över delar skivan – på tunga Underneath the sky håller Brady Blade i stockarna – och man skulle kunna tänka sig Emmylou Harris ta sig an ett par av dem även om Julies sånger på den här plattan känns än mer knutna till henne.

Med Breakdown on 20th Ave. South har Buddy och Julie Miller tagit sig tillbaka till manegen som duo igen. Av Liras fina intervju i sommarnumret att döma har de också tagit sig tillbaka till varandra. Man gläds storligen åt båda förhållanden.


Fler recensioner

Annonser