Skivrecension

Braids of Innocence
Kampen om frihet Lira Gillar

Mahsa Vahdat & Skruk

Braids of Innocence

Skivbolag: KKV
Format: CD/DL
Recenserad av: Maria-Kaisa Jurva
Publicerad: 24 feb 2023

Dela den här recensionen:

Den iranska sångerskan och kompositören Mahsa Vahdat har alltid oförtröttligt letat efter och undersökt nya musikaliska marker för att vässa, förfina och förädla sitt musikaliska uttryck och avtryck. Hon har genom åren samarbetat med en rad olika artister. På sitt senaste album framträder hon med den anrika norska kören Skruk.

Mahsa Vahdats fenomenala vokala uttryck, det högintensiva, djupa och expressiva och ofta gripande sättet att sjunga gör hennes musik unik och tidlöst vacker. Med kören skapas en dynamik, en växelverkan mellan det kollektiva och solisten. Kören sjunger på engelska medan Vahdat sjunger på farsi, sånger hon själv komponerat musiken till.

Även denna gång kretsar temat kring frihet. Längtan efter frihet som återigen fått förnyad aktualitet i och med händelseutvecklingen i världen. Den sista låten The tyrants will lose, blir som ett mäktigt, pampigt uttalande om framtiden. I kanske den mest gripande låten My home sjunger Mahsa Vahdat helt solo med bara den sköra harpan (spelad av Ellen Bødtker) som enda sällskap. Det är en vemodig dikt skriven av Atabak Elyasi som även varit medkompositör och gjort arrangemangen på plattan. Magiskt och majestätiskt av en av vår tids vackraste kvinnliga röster.


Fler recensioner

Annonser