Skivrecension

Boots no 2: The lost songs vol 2
Utrensning av prima kvalitet

Gillian Welch & David Rawlings

Boots no 2: The lost songs vol 2

Skivbolag: Acony Records
Recenserad av: Magnus Östnäs
Publicerad: 20 nov 2020

Dela den här recensionen:

Del två i den utlovade trilogin med sånger som Gillian Welch och Dave Rawlings färdigställde och spelade in rakt av, mer eller mindre, ur Welchs anteckningsböcker i december 2002. Inspelningarna har legat i parets inspelningsstudio och samlat tid och damm, tills den brutala tornadon drabbade Nashville i mars i år. En tornado som på sin väg krossade klubben The Basement East, tog med sig delar av Lucinda Williams tak och höll på att krossa Welchs och Rawlings Woodland-studio och radera deras gamla demotejper. 

Några av låtarna har paret tidigare gett till andra artister, men i övrigt har man räknat med att det har funnits tid för beslut vad man ska göra av dem. Tornadon tog beslutet. The lost songs består av sånger inspelade i tiden mellan plattorna Time och Soul journey. Två gitarrer, två röster, avskalat och rått. 

Gillian leder och David skuggar och tillsammans lägger de både tak och golv i huset med dörrar åt traditionen och det samtida. Det är både fantastiskt och överraskande eftersom Welch och Rawlings alltid varit oerhört noggranna i albumtänket, men här kommer låtarna flygande som budord från en lycklig gud. 

Här finns pärlor som tolvtaktersbluesen Didn’t I, Wouldn’t be so bad eller fem-i-stängnings-tryckaren I only cry when you go. Rätt galet att de bara fått ligga under alla år. Men samtidigt säger det något om den höga nivå och verkshöjd Welch hållit genom åren.


Fler recensioner

Annonser