! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Garagejazz Lira Gillar

The Thing

Boot!

Skivbolag: Trost/The Thing
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 31 mar 2014

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Vete tusan hur han hinner med allt, den gode Mats Gustafsson. Årsbästalistevältande Neneh Cherry-samarbetet The Cherry Thing. Bautabandet Fire! Orchestra. Nytolkningarna av svensk jazztradition i Swedish Azz. Musikaliska möten med alla från Ebbot och Thurston Moore till Peter Brötzmann och Pat Metheny. Och så det eviga The Thing, trion som bildar stomme och stam när The Cherry Thing blommar ut.
I The Thing kommer vi riktigt nära kärnan i Mats Gustafssons uttryck. En fritänkande jazztrio med en rejäl skopa av den garagepunkigaste och mest fritänkande rockmusikens attityd. Mats Gustafsson krämar på så öronen ömmar med en arsenal av saxofoner – han rör sig från sopran och tenor till bariton och dovaste bas. Den tajta combattruppens blitzkrieg-postbop-attacker vore inte lika drabbande utan distdiggande elbasisten Ingebrigt Håker Flaten och bataljberedda batteristen Paal Nilssen-Love.
Här, på sjätte studioalbumet, i mestadels eget material men även i ursnyggt primitiva John Coltrane-lånet India, och i en hisnande Heaven som rör sig i ett svavelosande fritt fall nedåt i jämförelse med Duke Ellingtons original.
Det idoga turnerandet liksom tänjandet av musikaliska regler och tyngdlagar ger verkligen utdelning. Boot! kicks ass.

Annonser