! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Färgstark trio

Toto, Bona, Lokua

Bondeko

Skivbolag: No Format
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 19 apr 2018

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Fransk-kreolske percussionisten (ja, multiinstrumentalisten, faktiskt) Gérald Toto, kamerunske jazzbasisten Richard Bona och kongolesiske gitarristen Lokua Kanza utgör en färgstark och skön trio. Nu återförenas herrarna på skiva efter snart halvannat års paus i samarbetet. Det är samma sammetslena sångharmonier, möjligen sandpapprade ytterligare ett varv, men med livserfarenheterna väl skönjbara i finishen. Musiken byggs med lager på lager av instrument, stilar och språk, men det är alltid lättlyssnat och luftigt, raka motsatsen till överlastat.
Gérald Totos inledande, visselinbjudande Ma mama har fått en snygg, animerad video som är ett verkligt glädjepiller. Richard Bona gör basgången med munnen och hela låten är en hyllning till kärleken i ett väl fungerande, långt äktenskap. Lokua Kanzas låt Naleki är i stället en bitterljuv, tillskruvad kongolesisk rumba om ett förhållande som tar slut, med en protagonist som väljer att vältra sig i de goda minnena.
Den här typen av stämningar och känslor genomsyrar hela skivan, som varmt kan rekommenderas till nybörjare såväl som kännare. Ge den i present till någon som gillar Paul Simon, till exempel. Albumtiteln Bondeko betyder vänskap eller broderskap på bantuspråket lingala och det är en egenskap som träder fram med största tydlighet.
Lyssna, vänner av musik!


Annonser