Skivrecension

Blott ett är ditt
Vispoet

Andreas Chadien

Blott ett är ditt

Skivbolag: Lokalkultur
Format: CD/DL
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 24 nov 2023

Dela den här recensionen:

Andreas Chadien hördes tidigare i folkvispopbandet Lilla Bäcken, med gruppnamnet lånat från Allan Edwalls låt. Göteborgsbandet lade ned verksamheten 2022, och låten Månen är galen är den sista som skrevs i skarven mellan bandets existens och solokarriärens start. Chadien har själv beskrivit låten som ”en sorts vaggvisa, svart chanson och en jazzig folkvisa”. Och det sammanfattar på något vis även hela den här solodebuten. 

Blott ett är ditt heter skivan, och den är målad med nattligt blåtonade färgstänk, med någon vissling insmugen mellan det akustiska gitarrplocket. Andreas Chadien träder fram som en lågmält intensiv vispoet från Göteborg, mitt emellan Olle Adolphson och Leonard Cohen – kanske till och med den där vis-sidan som vi kan ana hos Thåström. Ett av skivans starkaste spår är Sköna förlorare, vars titel för tankarna till Cohens andra roman med samma namn. 

Sångerna existerar i en drucken dröm mellan gryning och dag. Musiken är ett sällskap i ensamheten, en vän. Att albumet är inspelat i Nacksving och Studio Bassängen av Johan Weber känns som ett påhitt. Andreas Chadien sitter ju här, i rummet, och sjunger sina kantstötta sånger för dig och för mig.


Fler recensioner

Annonser