! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Röstkonst på högsta nivå Lira Gillar

Dhafer Youssef

Birds requiem

Skivbolag: Okeh/Sony
Recenserad av: Rasmus Klockljung
Publicerad: 6 jan 2014

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Dhafer Youssefs skivor är alltid intressanta, hans blandning av jazz och olika former av arabisk musik är säregen och kreativ. På hans nya album finns även turkiska tongångar med, genom den fantastiske klarinettisten Hüsnü Şenlenderici och Ayhan Dogan som spelar brädcittran kanun.
Youssef har komponerat allt på albumet, och titelsvitens fyra delar, fördelade över skivan, utgör variationer på samma tema. Han spelar oud, vilket han är oerhört skicklig på, men det som sticker ut är hans helt makalösa röst. Den befinner sig oftast i ett mycket högt röstläge, är försedd med rejält vibrato och stort dynamiskt omfång och är osannolikt formbar. Ibland smälter den närmast samman med klarinettens eller trumpetens klang eller växer fram ur någon av dessa, så extremt stor kontroll har Dhafer Youssef över sin stämma.
Bland övriga medmusiker återfinns bland andra Nils Petter Molvær och Eivind Aarset på trumpet respektive elgitarr, och den utmärkte pianisten Kristjan Randalu måste också nämnas. Birds requiem är till stor del en ganska lågmäld skiva som är mycket vacker och stämningsfull. I några stycken brakar det dock loss med kraftfullt trumspel och hårt distad gitarr.

Annonser