! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Humor och country

Kinky Friedman

Bi-polar tour – Live from Woodstock

Skivbolag: CRS/Rootsy-Border
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 2 apr 2013

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Kinky Friedman säger själv under den här konserten, inspelad i Woodstock i fjol, att han är 67 år. Tja, vid den åldern har en människa rätt att bli lite lojare i framtoningen. Men sitter du inne med en sån låtkatalog, ett sånt mellansnack och en sån framtoning som Kinky så kan du gå lite på halv autopilot, stå där ensam med din gitarr och mikrofon – och ändå köra hem racet.

Texas egen judiska joker Kinky Friedman kom fram som en kultfigur under det sena 1960-talet, blev bundis med Willie Nelson, retade gallfeber på feminister och högerspöken om vartannat. Satir och country i ett och samma paket från en man som en gång i tiden hamnade på Bob Dylans snurriga Rolling Thunder Revue-turné.

Vad säger man om en artist som sjunger låtar med titlar som They ain’t making jews like Jesus anymore och We reserve the right to refuse service to you? Det är provokativt – ja, eller var provokativt en gång i tiden – för somliga.

Mellansnacket pendlar mellan sex med hästar (”At least you know you got a ride home”) och mer känslosamt prat om pappa Friedman som var i flottan. Det senare läser Kinky högt ur sin bok Heroes of a Texas childhood.

Inbitna Kinky-fans får inte så värst mycket nytt till livs här, men det är ändå en fin liten uppvärmning inför mannens två veckor långa Skandinavienturné i april.

Annonser