! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Smidig kulturkorsning

Maria Farantouri & Cihan Türkoğlu

Beyond the borders

Skivbolag: ECM/Naxos
Recenserad av: Leif Carlsson
Publicerad: 22 sep 2019

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Maria Farantouri finns på den grekiska sångparnassen i jämbredd med Melina Mercouri. Hon är född 1947 och har jobbat med både Mikis Theodorakis och den amerikanske saxofonisten Charles Lloyd, hon är politisk aktivist och har suttit i det grekiska parlamentet för socialdemokratiska Pasok efter militärjuntans fall 1974. Cihan Türkoğlu är tonsättare, sångare och musiker, bördig från Anatolien.

Fem traditionella sånger från grekiska Makedonien, sefardiska Smyrna, Libanon och Armenien och fyra nykomponerade sånger i samma klanguniversum som de äldre, dessa av Cihan Türkoğlu och med texter av poeten och översättaren Agathi Dimitrouka. Också musikerna kommer från olika platser och traditioner.
Maria Farantouri sjunger lågmält med passion, luftigt inbäddad av musikerna. Den klassiskt skolade Anja Lechner på cello, Türkoğlu på sång och saz (en sorts luta), Meri Vardanyan armenisk kanun (en sorts cittra), Christos Barbas ney (en vassflöjt som sätts i mungipan) och Izzet Kizil på olika slagverk. Musiken kommer utan brådska, rinner klar och tydlig, klingar fredlig och tankfull.

Annonser