! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Kongolesiskt

Kasai Allstars

Beware the fetish

Skivbolag: Crammed Discs
Recenserad av: Elias Hillström
Publicerad: 30 dec 2014

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Kasai Allstars är en tjugofemmanna-orkester från Kinshasa, Kongo, med medlemmar från ett antal olika etniska grupper i området. Grupper som historiskt sett ofta varit i konflikt med varandra. Musiken tycks ha blivit ett sätt att mötas. En musik som har sin bas i uråldriga rituella sånger och danser. Elektrifierade med det karaktäristiskt distade tumpianot och elgitarr. Ofta hypnotiskt malande. Ibland kryddat med flinkt, melodiskt gitarrspel.
Jag kan dock inte säga att jag ”förstår” mycket av det Kasai Allstars gör. Något som gör att deras musik kan vara svår att till sig. Men också något som gör den spännande att försöka tränga in i. Jag hänger inte med i vad det egentligen handlar, vad de sjunger om. Även om jag verkligen gillar deras titlar (As they walked into the forest on a Sunday, they encountered apes dressed as humans, är favoriten).
Sången och körerna går mig därför mycket förbi. Rytmerna och melodierna hittar dock hela vägen in. Och soundet. Inga knorrar och gnisslar som Kasai Allstars. Det är ljud som tar mig någon annanstans. Är det inte ofta vad man faktiskt söker i musik? Inte texten, kanske inte ens melodierna och rytmerna hur mycket man än uppskattar dem, utan den känsla av overklighet som viss musik har förmågan att framhäva.
Att Kasai Allstars (och de flesta andra delar av det som ryms i serien Congotronics) är något av det mest sanslöst svängiga du kan ta dig an gör inte saken direkt sämre.

Annonser