! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Singer-songwriter med folkton

Ray Cooper

Between the golden age & the promised land

Skivbolag: Westpark Music
Recenserad av: Fredrik Thidell
Publicerad: 12 jun 2018

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Ray Cooper är den halvskotske engelsmannen som för 18 år sedan valde att lämna de brittiska öarna för att bosätta sig i en liten röd stuga på den svenska landsbygden. Kärleken till en kvinna låg bakom flytten men även kärleken till den svenska vintern och den melankoliska tonen i svensk fiolmusik.
Sina brittiska rötter har han långt ifrån släppt, för detta hans tredje soloalbum är en riktigt bra skiva med flertalet traditionella engelska folkmusiklåtar insprängda i de kompositioner eller arrangemang Chopper skapat.
Jo, Chopper var det namn Ray använde sig av i folkrockbandet Oysterband. Här får vi kanske förklaringen till att han väljer att väva in traditionella låtar. Medlemskapet i Oysterband är sedan att antal år avslutat och resan fortsätter nu på egna ben. Som den multiinstrumentalist Ray Cooper är spelar han allt själv på skivan och man kan inte låta bli att imponeras. Det är vackert och ömt musicerat men även livfullt och svängigare där det krävs. Till detta sjunger Ray med stor inlevelse och han berättar flera fantastiska historier om bland annat den okände soldaten (som faktiskt har ett namn), känslan i att vara berusad av sommaren precis innan inträdet i vuxenvärlden men även mer allvarliga sånger om att älska främmande människor.
Between the golden age & the promised land är en skiva som växer ju mer man lyssnar på den. En helgjuten produktion på alla sätt.

Annonser