! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Elektroakustisk folkmusik

Stefan Brisland-Ferner

Bergtagna

Skivbolag: Egen utgivning
Recenserad av: Rasmus Klockljung
Publicerad: 23 nov 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Stefan Brisland-Ferner är förmodligen mest känd från Garmarna, men har också spelat med Thåström och andra rockartister, och det mörka, lätt industriella därifrån kan mer än anas även i hans musik till teaterföreställningen Bergtagna.
Alla låtar utom en är instrumentala, men flera kan tillsammans med titlarna ge lyssnaren en bild av vad som sker, även för mig som inte sett pjäsen. Festen är en dansant, groovig polska, Jakten är intensiv med ett mörkt beat och Midsommar är vacker med enbart stråkar och en elektronisk rytm i bakgrunden. Brisland-Ferner spelar viola, fiol, vevlira samt synt och har programmerat beatsen, och har hjälp av Maria Jonsson på viola d’amore och Olle Markensten på slagverk och synt.
Kontrasten mellan stråkklangerna och de elektroniska basgångarna och rytmerna, liksom mellan de mer intensiva och de lugnare låtarna, är oerhört stämningsskapande och suggestiva, och fastän effekten säkerligen varit ännu större i själva pjäsen så är Bergtagna en dryg halvtimme musik som definitivt kan stå på egna ben.

Annonser