! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Allt annat än Carl Jularbo

Didier Laloy

Belem & The Mecanics

Skivbolag: Igloo Records
Recenserad av: Bengt Edqvist
Publicerad: 20 feb 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Oliiiidligt spännande musik med den belgiske durspelsvirtuosen Didier Laloy, cellisten Kathy Adam samt musikern och kompositören Walter Hus på delar från mekaniska musikinstrument, mest av typen orgelpipor. En liten hint om vem Hus är får läsaren kanske om jag berättar att han gjort musik till den udda filmmakaren Peter Greenaways The pillow book. Ingen mainstreamkompositör alltså.

Låt nummer två på denna skiva heter Lego’s tragedy och liksom många av skivans låtar klingar denna som en blandning av en påtänd positivspelare i Amsterdams glädjekvarter och en sjuvägskorsning i Los Angeles. Eller ett improviserat legobygge som rasar.

Men mitt bland detta kaos är det både melodiskt och svängigt och låten följs av ett lugnare stycke, vackert men dissonant som en ambulanssiren. Adams cello gör det hela mjukare, men bara i kortare stycken. Tror detta är perfekt musik att ha i lurarna för den som vill vinna Göteborgsvarvet, musiken skyndar på men ger kortare andningspauser. Samtidigt är det fascinerande lekfullt. Mitt i skivan stannar det upp lite, i en faktiskt ganska harmonisk Promenade med inslag av ankor som kvackar.

Annonser