! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Jazz

Bengt Berger

Beches Brew Big

Skivbolag: Country & Eastern/Naxos
Recenserad av: Magnus Eriksson
Publicerad: 26 sep 2013

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Bengt Bergers Beches Brew-kvintett har blivit en nonett till nya skivan. Det är en skiva som understryker Bengt Bergers unika position: som musiker, som bandledare och vildsint visionär.
Han har själv pekat ut Charles Mingus som förebild för Beches Brew-projekten, och liksom på Mingus arbete med större grupper ligger tyngdpunkten på ensemblespel men också ett ensemblespel som låter musikerna följa egna ingivelser och utveckla sina idéer inom musikens vida ramar.
På nya skivan kan impulser från balkansk och svensk folkmusik skönjas, men också från frijazzen och mer traditionella storbandsidéer. Tre blåsare (Jonas Knutsson, Thomas Gustafsson och Sir Thomas Jäderlund) ger stadiga bakgrunder, men de bökar också med varandra. Max Schultz och Göran Klinghagens  gitarrer fyller ut med fräcka licks, och rytmsektionen driver på högenergiskt.
Ordet ”sväng” må vara en klyscha, men jag hittar inget bättre för att sammanfatta musiken. Till utgåvan hör också en digital skiva med material som inte fick plats på plastskivan.

Annonser