! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Kultsångerska

Catherine Howe

Because it would be beautiful

Skivbolag: Talking Elephant
Recenserad av: Lars Fahlin
Publicerad: 1 feb 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Catherine Howe släppte sitt första album, What a beautiful place, 1971. När det återutgavs på cd för ett antal år sedan hyllades det som en förlorad folkklassiker och gav Howe kultstatus. Tre album efter debuten, i början av 1980-talet, hade hon desillusionerad dragit sig tillbaka från musikbranschen och koncentrerat sig på familjeliv och studier. Hon fortsatte dock att skriva sånger och har nu släppt sin tredje skiva sedan början av 2000-talet.
Because it would be beautiful är en opretentiös skiva med starka engelska förtecken, lite jazz och sydamerikanska tongångar till trots. Howes sånger är drömska, vackra, emotionella betraktelser, framförda med avslappnad, oansträngd röst, med fin stämsång och arrangemang som inte inkräktar på texterna.
Old peg är en hyllning till de män som kom tillbaka från de två världskrigen och i åratal höll sina erfarenheter till sig själva; Charlie Bender är en sann historia om en bebis som övergavs på ett sjukhus på 1800-talet, men vars mor kom tillbaka för att hämta barnet tio år senare; och ett över hundra år gammalt fotografi av ett barn stående vid en säng på ett barnsjukhus i Manchester var inspirationen bakom The Cot.
Howe kompas av Ric Sanders (Fairport Convention) på fiol, Michael Gregory (Albion Band, Home Service) på trummor och gitarristen Vo Fletcher, som också skrivit fyra av skivans fjorton spår.

Annonser