! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Sparsmakad filmmusik

Galento

Beaverhatmusic & other tunes

Skivbolag: Dreamboat Music/ADA-Warner
Recenserad av: Lena K Andersson
Publicerad: 2 aug 2013

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Alla som har fått upp öronen för Tommy Galento alltsedan musiken till SVT-dokumentären Plötsligt i Vinslöv eller bandet OK Star Orchestra har säkert sina egna favoritlåtar från hans ymniga produktion. För min del är det låten Björn räknar bilar från Golfstarblue (2002) och Das Sonderangebot från OK Star Orchestras Cobra Sessions (2009) – en klurig låt med lantlig 50-talsstämning och en elegant vaggande låt som bland annat användes som ”förspel” till P1:s radioföljetong.
Nu kommer Galento med ett nytt soloalbum – Beaverthatmusic & other tunes, till största delen filmmusik till Malin Skjölds bäverkortfilmer Beaverhat och Varje bäver är en personlighet, men också till hennes kortfilmer Kvinnor som hugger ved i Berlin och Malmö och Kvinnor som kör skottkärra. Fantasiväckande titlar och lika fantasifull musik – korta låtar, lite som dikter i elegant och sparsmakad stil.
Man skulle kunna kalla Galento för en samtida, busig Erik Satie! Eller en kortfattad Terry Riley. Spretiga men samtidigt mjuka musikslingor som gör att man ser bilder framför sig (man kanske inte ens behöver se filmerna?) och vaggas in i en lätt hypnotisk stämning – och så kommer stämningsbrytaren: ett gäng 08:or som sjunger Hantverk i hamnen.

Annonser